Je krediet controleren

euros-tellen

Soms koop je weleens iets op krediet, door later iets te betalen. De kans dat je je rekeningen niet betaald zorgt ervoor dat je Kredietwaardigheid daalt. Maar wat is kredietwaardigheid eigenlijk? Het voldoen aan de financiële verplichtingen omvangt de kredietwaardigheid van een persoon, maar dit kan ook een bepaalde onderneming zijn. Kredietwaardigheid hangt samen met de betrouwbaarheid of iemand of een onderneming wel op tijd de rekeningen kan betalen. Om eventuele betalingsproblemen te voorkomen, wordt er gekeken naar schulden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) of naar het inkomen. Een persoon of bedrijf moet in staat zijn om het krediet terug te kunnen betalen en het hebben van al bestaande schulden zullen een negatief effect hebben op de kredietwaardigheid. Het hebben van een laag risico is dus bevoordelijk voor een goede kredietwaardigheid. Lees in dit artikel meer over de voordelen van een kredietverzekering, wat de soorten kredietverzekeringen zijn en waarom het nadenken over kredietwaardigheid en kredietverzekering nuttig voor een onderneming is.

De voordelen van een kredietverzekering

Soms helpt het zijn van een kleine en groeiende onderneming nog niet helemaal bij het hebben van een kredietwaardigheid. Een kredietverzekering kan hierbij helpen, omdat een verzekering meer zekerheid kan bieden voor de bank en de onderneming. Een kreditverzekering dekt een wanbetaling en ook incassokosten, waardoor de liquiditeit van de onderneming op een goed peil kan blijven. Met een kredietverzekering kan ervoor worden gezorgd dat de wanbetaling van debiteuren geen tot weinig invloed hebben op de cashflow van de onderneming en dat de eigen rekeningen gewoon betaald kunnen worden. Het is daarom dan ook verstandig om af en toe het eigen krediet te controleren om te kijken hoe het ervoor staat met de liquiditeit en of er geen problemen komen. Door het nemen van een kredietverzekering wordt de kans dat de onderneming een failissement moet worden aangevraagd verlaagd, omdat de onderneming dan goed is ingedekt tegen onvoorziene kosten en door wanbetalende debiteuren.

De soorten kredietverzekeringen en het controleren van krediet

Er is keuze tussen verschillende soorten kredietverzekeringen. Zo is er al een kredietverzekering per debiteur of per transactie, maar er kan ook worden gekozen voor een kredietverzekering afhankelijk van de omzet en het land waarin de onderneming zich bevindt. Daarnaast is een kredietverzekering niet erg duur, aangezien de kosten slechts een klein deel van de omzet vragen. Aangezien je onderneming wordt verzekerd tegen wanbetalers en de daardoor onvoorziene kosten, kan een kredietverzekering ook veel geld en gedoe besparen. Daardoor komt een kredietverzekering er al gauw uit. Door het controleren van het krediet van de onderneming kan er worden bepaald of een kredietverzekering nodig en nuttig is. Daarnaast is het ook goed om te weten hoe het momenteel zit met de kreditwaardigheid van de onderneming en of daar iets aan te doen is mocht deze niet helemaal zo zijn als verwacht. Hierdoor loopt de onderneming geen lastige risico’s en kan er puur gericht worden in het ondernemen in plaats van vele bezig zijn met wanbetalers. Vele zakelijke beslissingen kunnen ook worden genomen op basis van een kredietwaardigheid en daarop de diensten aan de klanten proberen aan te passen zodat het gunstig uitkomt voor de onderneming.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *